Wie ziek is, heeft niet alleen nood aan een bekwame medische behandeling. Ook de juiste dosis "welzijn" levert een belangrijke bijdrage aan de genezing. Het verwondert dan ook niet dat ziekenhuizen zoeken naar mogelijkheden om het verblijf van hun patiënten aangenamer te maken. In Rheda-Wiedenbrück, Duitsland, heeft men daartoe een park aangelegd aan het Sankt Vinzenz Hospital. Dit park geeft de mensen een goed gevoel wanneer ze erdoor wandelen, maar ook wanneer ze 's nachts vanuit hun kamer naar de geïllumineerde landschapsarchitectuur kijken.

"De accentuerende lichtpunten scheppen een licht dat natuurlijk overkomt in een natuurlijke omgeving", legt Stefan Metzner, hoofd van de afdeling Buitenarmaturen bij TRILUX uit. Maar ook de veiligheidsfunctie van de verlichting is niet uit het oog verloren.

Bij schemering is een goed verlichte weg van kapitaal belang voor de oriëntatie en veiligheid. "Met hun asymmetrische uitstraling schijnen de markerings- en wandarmaturen het licht precies op die plaatsen die bij duisternis begaanbaar moeten zijn", aldus Stefan Metzner. Zo kunnen de medewerkers van Sankt Vinzenz op elk moment van de dag veilig en zonder onbehaaglijk gevoel door de groenvoorziening wandelen tussen de voor hen gereserveerde parkeerplaatsen en hun werkplek.

Het park is een plek waar men zich gemakkelijk goed voelt: kronkelende wegen, zorgzaam geplaatste granietbanden en een volière vol gevederd leven, omgeven door weelderig groen. Samen met een sfeervolle verlichting door middel van TRILUX-armaturen is zo een landschappelijke compositie gecreëerd die wandelaars maar al te gemakkelijk voor zich wint. Er valt altijd wel iets nieuws te ontdekken in het park.

Oriëntatie, veiligheid maar ook een passende lichtsfeer biedt de TRILUX-verlichting. Op de wegen volgt ze de zwierige lijnen. Overdag zetten de markeringsarmaturen met hun mooie design decoratieve accenten. In de duisternis, als ze in actie zijn, scheppen ze sfeer als vormgevend element. Vooral vanaf de ziekenkamers op de bovenste verdiepingen, die een balkon hebben, biedt dit een mooie aanblik.

Precies passend. Dankzij de asymmetrische stralingskarakteristiek valt het licht precies daar waar het nodig is.

Blikvanger. Ook overdag overtuigen de markeringsarmaturen als decoratief element.

Elegant. Het tijdloze design vormt een aangenaam contrast met de groene omgeving.

Blikvanger. Ook overdag overtuigen de markeringsarmaturen als decoratief element.

Elegant. Het tijdloze design vormt een aangenaam contrast met de groene omgeving.

Kort en bondig

 • Bouwheer
  Franziskus-Hospital gem. GmbH
  Rheda-Wiedenbrück, Duitsland
 • Project
  Buitenverlichting van park en parkeerterrein.
 • TRILUX-series
  Cuvia 40 LED, opzet- en aanzetarmaturen
  8841 markeringsled- en wandarmaturen