Stuttgart is een nieuw herkenningspunt rijker dat van ver zichtbaar is: de bibliotheek van de 21e eeuw, in de directe nabijheid van het hoofdstation. Voor deze bijzondere plaats, waar traditionele en digitale media samenkomen, ontwierp de Zuid-Koreaanse architect Eun Young Yi een gebouw met een sobere en gereduceerde vormgeving.

Een blik op de speciale stedenbouwkundige ligging maakt meteen duidelijk dat op bouwzone A1 van het miljardenproject Stuttgart 21 alleen een sterk architecturaal symbool kon komen, om het hoofd te bieden aan de imposante kantoor- en shoppingcomplexen die in de directe omgeving uit de grond schieten.

De kubusvormige bouw van de nieuwe stadsbibliotheek moet als middelpunt van de nieuwe stadswijk een culturele aantrekkingskracht uitoefenen. Dat ondanks deze bijzondere eis niet gekozen werd voor een kleurrijke en spectaculaire eventarchitectuur, maar voor een eenvoudige en gereduceerde vormgeving, is toe te schrijven aan de verantwoordelijke architect, Eun Young Yi.

In zijn ontwerp tellen de innerlijke waarden. Door de gevel van beton en glazen bouwstenen in een strikt raster lijkt het gebouw van buitenaf hermetisch en in zichzelf gekeerd, maar binnenin openbaart zich een indrukwekkende verscheidenheid van ruimten aan de bezoekers.

De centrale zones van de stadsbibliotheek vormen drie axiaal symmetrische hoofdruimten: ondergronds het "forum", op ingangsniveau en kubusvormige ruimte die het "hart" genoemd wordt, en de leeszaal, die in de vorm van een omgekeerde getrapte piramide van de vijfde tot de negende verdieping reikt. Deze drie volumes vertegenwoordigen de basisideeën achter moderne bibliotheekarchitectuur: informatie, contemplatie en communicatie.

Rond de centrale ruimten groeperen zich functionele ruimten en toegangszones, die op hun beurt omgeven zijn door een ring van werk- en communicatiezones. De concentrische schikking van de functies eindigt ter hoogte van de gevel in omlopende galerieën.

Deze bieden alle bibliotheekgebruikers de mogelijkheid in de directe buurt van hun leesplaatsen een blik te werpen op de zich steeds veranderende omgeving en te volgen hoe een nieuwe stadswijk ontstaat. Tegelijkertijd vormt het uitzicht een prikkelend contrast met de monochrome interieurarchitectuur.

Alleen de levendige kleuren van de boekruggen doorbreken hier de grijs- en blauwtinten. Een effectvolle combinatie, die de bijzondere maatschappelijke betekenis van het fysieke informatiemedium boek duidelijk maakt, ten overstaan van 200 computerondersteunde werkplekken. De claim van het nieuwe gebruiksconcept kennis

actief over te brengen en niet achter hoge muren te verschuilen, wordt 's nachts bijzonder duidelijk: 600 in de gevel geïntegreerde armaturen hullen het gebouw in een stralend blauw licht en geven de hoofdstad van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg zo een herkenningspunt dat in de wijde omtrek zichtbaar is.

Omdat verlichting ook binnen in de bibliotheek een speciale rol vervult, werkten architecten, lichtplanners en specialisten van TRILUX vanaf het begin mee aan de planning. Het resultaat overtuigt: een specifiek op maat geproduceerde armatuur, 3912 RWV genoemd, levert voldoende helder maar verblindingsvrij licht, om de bezoekers van de stadsbibliotheek in staat te stellen gedurende meerdere uren geconcentreerd te werken.

Het kernstuk van het verlichtingsconcept is de Digital Addressable Lighting Interface (DALI). Deze gestandaardiseerde, digitale interface zorgt ervoor dat altijd en overal de ideale verlichting ter beschikking staat.