Lichtdesign met werking op afstand

In de Volkswagen Arena hebben twee sterke partners elkaar gevonden: als officiële lichtpartner van de Duitse Bundesliga-ploeg VfL Wolfsburg heeft TRILUX, marktleider in Duitsland op het gebied van professionele verlichting, in het stadion twee projecten gerealiseerd – de TRILUX Lounge en de eregast zone.
 

In de stadions van de Bundesliga beleven de toeschouwers bijna om de seconde een emotionele achtbaan. Zorgvuldig op elkaar afgestemde kleur- en verlichtingsconcepten begeleiden de wisselende stemmingen.

"Wij ondersteunen de fascinatie voetbal met lichttechnische middelen", aldus Sabine Brunner, Head of Corporate Architecture bij TRILUX. Daarbij is het verlichtingsconcept dat helemaal met led-technologie werd omgezet geenszins statisch. In alle wedstrijdfasen kunnen verschillende lichtscenario's worden Daarbij is het verlichtingsconcept dat helemaal met led-technologie werd omgezet geenszins

statisch. In alle wedstrijdfasen kunnen verschillende lichtscenario's worden opgeroepen.

Sabine Brunner verklaart: "De verlichting werd aangepast aan de sfeer in het stadion. Vóór de wedstrijd is de sfeer onrustig en het licht iets gedimd. Door de stralers worden echter accenten geplaatst waardoor de blik op het wezenlijke wordt gericht. Tijdens de rust, als de sfeer op het hoogtepunt is, wordt het licht gedimd tot een aangenaam niveau om de gemoederen tot bedaren te brengen." Dit aanpassingsvermogen is te allen tijde beschikbaar.

"Het VfL-logo wordt in groen licht gedompeld en het VW-logo met blauw licht beschenen. Vooral bij een gedimde verlichting ontstaat zo een fascinerende lichtsfeer", zegt Sabine Brunner. TRILUX heeft speciale armaturen ontwikkeld om deze detailoplossing te kunnen omzetten en absoluut afgeschermd licht vanuit iedere mogelijke positie te garanderen.

Deze twee projecten in de Volkswagen arena zijn niet alleen voorbeelden van een geslaagd lichtdesign, ze overtuigen bovendien als succesvolle renovatieoplossing in het kader van de samenwerking tussen twee sterke partners. Terwijl het beeld vroeger nog werd bepaald door talrijke kleine halogeenstralers, bereikt de energie-efficiëntie dankzij de led-systemen van TRILUX nu 'Champions-League-niveau'.