Een technologiewissel die loont

Investeringen in nieuwe installaties en technologieën komen er niet vanzelf bij Volkswagen, maar wanneer men overtuigd is van hun rentabiliteit, wordt de weg vrijgemaakt. Zo ook in Hal 58 van VW in Hannover. TRILUX heeft de fabriekshal voorzien van led verlichting. Andere voordelen die voortkomen uit deze beslissing, zijn een duidelijk verbeterd lichtcomfort voor de medewerkers en een extra bouwsteen voor de bedrijfseigen milieustrategie "Think Blue. Factory".

In de 194 meter lange, 40 meter brede en 30 meter hoge nieuwbouw staat een reuzegrote perslijn, die bijna de helft van de beschikbare oppervlakte inneemt. Voor het passende verlichtingsniveau zorgen 170 ledvlakstralers van het type Mirona, geïnstalleerd op een lichtpunthoogte van 21 meter. In andere hallen bleek deze hoogte vroeger, met halogeenmetaaldamplampen, een probleem. Er was niet overal voldoende

licht en voor het onderhoud moest men hemel en aarde bewegen. "Om het anderhalf jaar werden de lampen vervangen vanaf de brug van de halkraan", vertelt Torsten Eichwald, elektroplanner bij Volkswagen. “Met leds is dat niet meer nodig. We gaan ervan uit dat we pas over dik tien jaar weer iets aan de installatie moeten doen." En dat doel lijkt niet te hoog gegrepen.

Want TRILUX heeft zijn Mirona LED ontworpen voor een levensduur van maar liefst 100.000 bedrijfsuren bij een omgevingstemperatuur van 25 graden Celsius. "Fit & Forget" luidt het achterliggende principe. Sluimerende prestatiereserves in de installatie zorgen ervoor dat de rekening in de praktijk opgaat. VW benut het systeemvermogen niet voor 100 procent. De installatie moet slechts een lichtsterkte van 300 lux leveren. Op deze manier wordt niet alleen de installatie ontzien, maar is er ook ruimte om de geleidelijke lichtstroomafname ingevolge veroudering te compenseren. Deze constantlichtregeling is verbonden met een

lichtmanagementsysteem, dat een gelijkmatig lichtniveau op de werkplekken in hal 58 garandeert, onafhankelijk van het moment van de dag. "De collega's die daar werken, zijn heel blij met de nieuwe ledarmaturen", weet Torsten Eichwald, "omdat de lichtkwaliteit duidelijk veel hoger ligt dan bij traditionele systemen."

Ook de beslissingnemers bij VW zijn zeer te spreken over de efficiëntieboost die te danken is aan de nieuwe techniek. De verantwoordelijke planner bij VW verwacht een energiekostenbesparing van minstens 40 procent. Licht dat geld opbrengt dus!