In ‘Aan tafel met’ kruipen we iedere maand met een TRILUX collega om de tafel en vragen hem óf haar het spreekwoordelijke hemd van het lijf over een specifiek onderwerp. Dit keer spreken we John van Gestel, projectmanager bij TRILUX en verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van al onze projecten.

Vertel eens John, hoe ziet jouw werkdag er ongeveer uit?
John trapt af: “Dat is een goede vraag en erg afhankelijk van het project. Ik ben de schakel tussen installateurs en collega’s binnen TRILUX. Het projectenteam waarbinnen ik werk (o.a. samen met André van Mourik) is nu zo’n anderhalf jaar actief. We hebben een projectstructuur ontwikkelt waarin we werken binnen vier fases:

1. Offerte fase (Bid fase 1): waarin sales verantwoordelijk is en ik vanaf de zijlijn alvast betrokken ben bij de uitwerking van de offerte en calculatie voor bijvoorbeeld ons LiveLink lichtmanagementsysteem;
2. Voorbereidingsfase (Bid fase 2): waarin ik volledig verantwoordelijk ben en sales betrokken blijft voor het klantcontact;
3. Uitvoeringsfase (Bid fase 3): het moment waarop ik constant met het project bezig ben. Deze fase is erg divers. Van het controleren van de tekening, tot het plaatsen van de bestelling en bespreken van de montage opties. Eigenlijk alle zaken waar een installateur zich dagelijks mee bezig houdt. Het liefste bezoek ik het project dan ook minimaal één keer per week om ervoor te zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan;
4. Opleveringsfase (Bid fase 4): het moment waarop ik samen met mijn sales collega het project ga opleveren en overdragen aan de klant. Na deze overdracht gaan we het project intern overdragen aan onze service coördinator Roel Biemold

Vaak werk ik aan zo’n drie tot vier projecten in een rustigere periode. Op drukke momenten loopt dat op tot acht à negen projecten. Hoe meer we al in het offerte traject worden betrokken, hoe beter we in de daarop volgende fases kunnen schakelen.”

Ligt daar dan ook jouw passie, in de diversiteit?
“Jazeker! Ik vind mijn verbindende rol het leukste en meest uitdagend. De manier waarop we nu het projectenteam binnen TRILUX hebben ingericht is volledig nieuw, ook voor mij. Ik kwam vanuit een uitvoerende rol en werkte hiervoor binnen de installatiebranche. Nu houd ik mij meer bezig met een management rol, dat was wel even wennen.”

Hoe bedoel je dat precies? Waar moest je aan wennen? “Als ik een project zie, zie ik beelden”, start John. “Het is de kunst om een installateur te helpen en ondersteunen, zonder er zelf invulling aan te geven. Ik houd van groei en zelfontwikkeling en kan goed schakelen. Kennis van bijvoorbeeld DIALux heb ik niet, maar hoef ik ook niet te hebben. Mijn collega’s ondersteunen mij hierin en zorgen ervoor dat ik de projecten kan organiseren en met alle betrokken partijen kan blijven communiceren”.

Speelt jouw werkervaring hier ook een rol in?
“Zeker wel. Ik ben als 17 jarige jongen in de bouw gaan werken. Ik startte als hulpmonteur binnen de elektrotechniek en werkte mijzelf steeds verder omhoog tot ik uiteindelijk (3,5 jaar geleden) als uitvoerder leiding gaf een team van 25 tot 30 personen. Van camerabewaking tot databeveiliging, niets was mij te gek. Op den duur ben ik na gaan denken hoe ik mezelf vijf jaar later zag. Daar had ik niet direct een antwoord op. ‘Als ik iets wil, moet ik het nu doen’, bedacht ik me. Hoe ouder je wordt, hoe lastiger een mogelijke overstap is. Via de installateur waar ik voor werkte had ik al twee projecten met TRILUX verlichting uitgevoerd. Ik zag het management op de bouw rondlopen en vroeg mij af wat zij daar deden. Ik heb toen aangegeven toe te zijn aan een nieuwe uitdaging en vertelde wat ik zag dat zij nodig hadden: een projectenteam voor het aansturen en organiseren van grote projecten, bestaande uit een projectleider, werkvoorbereider, engineer en service coördinator”, legt John uit.

Daarvoor moet je toch wel lef hebben.
John: “Ja en nee. Mijn inzicht werd namelijk bevestigd. Het management van TRILUX wilde graag iemand aannemen, waardoor mijn nieuwe functie snel beklonken was. Ik heb in eerste instantie geholpen om de organisatie van plat gezegd ‘dozenschuiver’ naar verkoper van oplossingen voor klanten te brengen. De oprichting van ons projectenteam is daar ook een onderdeel van. Met een sterke focus op het ontzorgen, kunnen wij voor de installateurs en opdrachtgevers nu veel werk uit handen nemen door het aanbieden van o.a. projectmanagement. We organiseren alles wat er bij het plaatsen van de verlichting komt kijken. Van een goed doordacht plan, tot de bestelling, levering, coördinatie, montage en oplevering”.

Wat is er volgens jou in de afgelopen jaren veranderd bij het plaatsen van verlichting?
“Pfoeh, heb je even?”, lacht John. Hij vervolgt: “Het is echt een wereld van verschil. Het gaat tegenwoordig niet om alleen verlichting. Wij verkopen oplossingen. Deze oplossing kan in overleg met een architect zijn of voldoen aan klant specifieke wensen of eisen. Steeds meer projecten moeten bijvoorbeeld aan de eis van BREEAM of WELL voldoen. Ik focus mij vooral op logistieke en industriële projecten. Als je je bedenkt dat nog maar 4 procent van de Nederlandse markt binnen deze branches is vervangen voor LED verlichting, zie je denk ik wel de potentie en groei. Installateurs gaan het de komende jaren ontzettend druk krijgen. De behoefte aan ontzorgen is al groot en zal steeds verder groeien. Veel van hen zijn wel bekend met ons lichtmanagementsysteem, maar worden angstig op het moment dat ze het moeten plaatsen. Hoe werkt het precies? Waar moeten we op letten? Er ligt een grote adviesrol voor ons, op het gebied van de benodigde installatie voor o.a. centrale noodverlichting en LiveLink, maar ook kostenbesparing en een goede planning zijn erg belangrijk door de steeds kortere doorlooptijden van de projecten”.

Wat betekent dat voor jouw dagelijkse werkzaamheden?
“Ik heb een onwijs fijn team met collega’s om mij heen die ik kan vragen om hulp. Ons projectenteam bestaat uit een projectleider (ikzelf), projectcoördinator, service coördinator en logistiek planner. Daarnaast hebben we de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in automatisering van de taken die geautomatiseerd konden worden. Op basis van de AutoCAD tekeningen wordt berekend welke materialen er allemaal nodig zijn. Dit kunnen wij in één knop doorzetten naar een bestelling”.

Een unieke werkwijze, of is dit iets wat bij de meeste lichtfabrikanten al zo werkt?
“Oh nee, zeker uniek! TRILUX Nederland loopt wat dat betreft echt voorop. Ik kwam uit een branche die al flink gedigitaliseerd was. Ik wist waar de kansen lagen en heb deze aangekaart. De afgelopen jaren zijn er binnen TRILUX 1.001 verbeterpunten doorgevoerd. En we blijven ons steeds verder ontwikkelen! Ik vind het onwijs gaaf om te werken voor een bedrijf dat hier zo in durft te investeren”, zegt John trots.

Ik kan me voorstellen dat door de vele veranderingen in armaturen en technieken projecten de afgelopen jaren complexer zijn geworden. Klopt dat?
John: “Deels wel, ja. Natuurlijk heb je projecten die nog vrij ‘standaard’ worden uitgelicht. Zeker tijdens de beginfase van LED hebben veel bedrijven voor Chinese armaturen gekozen om zo voordelig mogelijk uit zijn. ‘LED is LED’, werd er gedacht. Het tegendeel is waar. Dat zie je nu ook in de markt gebeuren en zal de komende tijd steeds verder veranderen. De armaturen gaan maar kort mee en zijn zeker niet kwalitatief, duurzaam en voldoen vaak niet aan de geëiste UGR waarde of LUX waarde. Als bedrijf zien wij deze verschuiving ook ontstaat. Men vaart mee op onze ervaring en kiest voor kwaliteit. TRILUX staat voor kwaliteit!”

Is dat dan ook de grootste uitdaging voor de komende jaren?
“Vanuit TRILUX willen wij meer services aanbieden om de verlichtingsmarkt te ondersteunen. Ons projectenteam is daar een prachtig voorbeeld van. Van alleen verlichting kun je in deze markt niet meer blijven bestaan. De grootste uitdaging is denk ik de verwachting van opdrachtgevers. Het ‘vandaag besteld, morgen in huis’ principe is bij ons geen optie. Veel projecten bevatten maatwerk met lange lengtes. Ik zie het als mijn rol en verantwoordelijkheid om de planning zo goed mogelijk aan te laten sluiten op wat een opdrachtgever en/of installateur wil. In dat kader ben ik dan ook graag al vanaf het begin betrokken bij een nieuw project.”

Waar houd je naast de levertijden allemaal rekening mee?
John: “We proberen de verwachting van klanten zo goed mogelijk op te halen. Eén van mijn eerste vragen is veelal: ‘Is er al een planning?’. Dan weten we die maar alvast. Om dit zo goed mogelijk in kaart te brengen hebben we in overleg met ons sales team afgesproken om daar waar het kan al eerder betrokken te worden bij een project. Dat bedoelde ik dus bij de start van ons gesprek met de vier fases. Daarmee borgen we een goede overdracht en bieden we een breed pallet aan kennis en ervaring om de installateur te ondersteunen”.

Hoe kijk je naar de toekomst en toevoegde waarde van TRILUX, John?
“Ons aandeel wordt steeds groter in de markt, met name door onze services en ontzorging. Ik denk dat ons projectenteam zich in de toekomst dan ook zeker zal uitbreiden. Dat zal wel lastig zijn hoor, om goede technisch onderlegde mensen te werven. Mijn achtergrond vanuit de installatietechniek en warme band met vele installateurs helpt ons hopelijk daarbij. We hebben nog veel mooie stappen te zetten. Ik zie mijzelf in ieder geval wel met pensioen gaan bij TRILUX!”, sluit John af.

We hopen je door ons interview met John te hebben geïnspireerd. Heb jij naar aanleiding van dit artikel vragen over onze services of project coördinatie? Neem dan gerust contact op met John van Gestel via johnvangestel@trilux.nl of 06 11 24 55 04. Hij staat je graag te woord!