In het kader van de digitalisering wordt de gegevensuitwisseling tussen armaturen, sensoren en andere componenten in het verlichtingsnetwerk steeds belangrijker. Exploitanten kunnen de  beschikbare live informatie over energieverbruik of temperatuur gebruiken om de efficiëntie van het systeem te optimaliseren en storingen te voorkomen. En dat is nog niet alles: toekomstgerichte armaturen kunnen ook de gegevens van het verlichtingsnetwerk overbrengen naar Smart City-systemen en daarmee communiceren. Tot nu toe koste deze 'gegevensoverdracht' echter veel moeite. Om een soepele communicatie tussen componenten en systemen te garanderen, heeft de Digital Illumination Interface Alliance DiiA daarom de nieuwe D4i-standaard gedefinieerd. Het standaardiseert de gegevensopslag en -toegang in DALI 2-drivers, waardoor de integratie van het verlichtingssysteem in een Smart City netwerk wordt vereenvoudigd. Onze inmiddels zes gecertificeerde producten zijn enkele van de eerste armaturen wereldwijd die door het DiiA en het Zhaga Consortium zijn gecertificeerd als D4i armaturen.

Met de D4i-certificering van onze armaturen zet de publieke buitenverlichting weer een grote stap in de richting van de toekomst. Onze SLR-armaturen Jovie, Lumantix, Lumega IQ, Cuvia, Publisca P3 en ConStela 19 kunnen reeds eenvoudig in een netwerk worden opgenomen via het LiveLink Outdoor lichtmanagementsysteem voor digitale monitoring en regeling. Het probleem: deze gegevens kunnen uitstekend worden gebruikt binnen het verlichtingsnetwerk, maar het was nog niet mogelijk om ze te gebruiken in een open source netwerk. Door het gebrek aan internationale normen moest de interface, met de controle- en analysesystemen, voor ieder project afzonderlijk worden ontwikkeld en aangepast. Deze interactie is een belangrijke voorwaarde voor krachtige Smart City oplossingen. Met de nieuwe D4i-standaard creëert de DiiA een bindende basis voor een nieuwe, betere samenwerking tussen de afzonderlijke systemen en componenten.

De nieuwe D4i-standaard – begrijpelijk

De nieuwe D4i-standaard verenigt de opslag van gegevens en de toegang tot gegevens in DALI 2-drivers. Dit betekent dat in de toekomst elke DALI-2-geschikte driver via een DALI-bus in de armatuur in het verlichtingsnetwerk kan worden geïntegreerd - ook sensoren of draadloze communicatiemodules. En ook het uitlezen en verstrekken van gegevens aan downstream- of hogere systemen wordt dankzij D4i een eenvoudige en veilige aangelegenheid. D4i opent daarmee een breed scala aan innovatieve bewakings-, besturings- en analysefuncties en effent de weg naar Smart City. De SLR-armaturen Jovie, Lumantix, Lumega IQ, Cuvia, Publisca P3 en ConStela 19 zijn de nieuwste D4i gecertificeerde armaturen in ons portfolio. Ze kunnen al worden geïntegreerd in het LiveLink Outdoor lichtmanagementsysteem, maar via D4i staan ze nu ook "open" voor alle andere D4i-gecertificeerde apparaten. Dit betekent een maximum aan flexibiliteit en vrijheid - en dus een maximum aan toekomstbestendigheid voor de digitale stad van morgen.