TRILUX & BREEAM

Duurzaamheid is geen vrijblijvendheid meer. Dit onderwerp is sinds jaar en dag een prominent onderdeel van onze bedrijfsstrategie. Wij zijn altijd opzoek naar de meest efficiënte en duurzame samenstelling van onze producten en diensten.

Om de extreme duurzaamheid, hoge kwaliteit en uitmuntende prestaties van de TRILUX producten aan te tonen is besloten, om in samenwerking onafhankelijk ingenieursbureau Encon, enkele productseries te laten beoordelen en wegen aan de hand van de BREEAM richtlijnen. Het resultaat is verbluffend!

Annemarie van Doorn, directeur Dutch Green Building Council:

“De gebouwde omgeving staat voor een grote en ambitieuze verduurzamingsopgave. BREEAM-NL is een goed middel om die verduurzaming te stimuleren. TRILUX biedt met haar expertise op het gebied van licht goed inzichtelijk hoe duurzame producten kunnen bijdragen aan duurzame gebouwen. TRILUX maakt BREEAM-NL daarmee aantrekkelijker en laagdrempeliger voor haar stakeholders, en dat juich ik toe. Als Dutch Green Building Council zien we graag meer van deze initiatieven in de markt”

Lees hier het gehele artikel over “TRILUX neemt voortrekkersrol op het gebied van duurzaam bouwen”

BREEAM – WAT IS HET?

BREEAM (British Research Establishment Environmental Assement Method) is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen en te vergelijken. Als kwaliteitslabel stimuleert het de markt om gedurende het gehele bouwproces te focussen op de milieu-impact van de gebruikte producten en diensten. Aangezien het label het algehele bouwconcept beoordeelt, wordt er getoetst en geëvalueerd aan de hand van negen hoofdcategorieën. De punten worden gewogen en toegekend voor elke categorie om zodoende de score voor het gebouw te bepalen, dit niveau loopt op van pass tot outstanding.

BREEAM - CATEGORIEËN, MAXIMALE PUNTEN EN CERTIFICERINGSNIVEAUS

Categorie Maximale Punten
Management (MAN) 16
Gezondheid (HEA) 17
Energie (ENE) 28
Transport (TRA) 12
Water (WAT) 10
Materialen (MAT) 17
Afval (WST) 7
Landgebruik en ecologie (LE) 13
Vervuiling (POL) 12
Innovatie (INN) 10
Totaal 142
Sterren Breeam-NL-kwalificatie Punten
Pass ≥30%
✸✸ Good ≥45%
✸✸✸ Very good ≥55%
✸✸✸✸ Excellent ≥70%
✸✸✸✸✸ Outstanding* ≥85%

*Voor de kwalificatie 'outstanding' zijn aanvullende eisen verplicht

De behaalde eindscore wordt volgens de bovenstaande tabel omgezet in een BREEAM-NL-kwalificatie.

TRILUX & BREEAM

Door gebruik te maken van TRILUX-producten kunnen tot maar liefst dertien punten worden gerealiseerd in de BREEAM-beoordeling (volgens BREEAM NL 2014 nieuwbouw en renovatie).

De genoemde armaturen, bijbehorende BREEAM-punten en onderbouwing in deze brochure zijn getest en opgesteld door onafhankelijk ingenieursbureau Encon.

Hoe worden de punten tot stand gekomen?

Categorie Issue max punten TRILUX producten
  E-Line
Mirona Fit
3900 MRX
Inperla Ligra Plus
LiveLink
Management (MAN) MAN 1 – Prestatieborging 3 2 2 2 2 2
  MAN 11 – Onderhoudsgemak 1 1 1 1 1  
  MAN 12 – Levenscycluskostenanalyse 2 2 2 2 2  
Gezondheid (HEA) HEA 4 – Hoogfrequente verlichting 1 1 1 1 1  
  HEA 5 – Kunstverlichting binnen en buiten 1 1 1 1 1  
  HEA 6 – Lichtregeling 1         1
Energie (ENE) ENE 1 – Energie-efficiëntie 15 5 4 4 3 5
Innovatie (INN) INN 1 – Innovatie 10 1 1 1 1 1
Totaal   34 13 12 12 11 9

E-Line LED

Toepassingsgebieden: industrie, logistiek, kantoor en retail.

LiveLink

Toepassingsgebieden: kantoor, onderwijs, industrie, logistiek, health & care en retail.

RHENUS LOGISTICS

INTELLIGENT LICHT VOOR DUURZAAMSTE DC VAN EUROPA

Één van de meest duurzame en –zo vinden wij stiekem zelf- één van de mooiste DC’s ooit gebouwd: het iconische DC New Logic III heeft zo’n uitzonderlijke architectuur dat hij niet te missen is langs de A58 bij Tilburg. Dit door Dokvast ontwikkelde pand, in gebruik door Rhenus Logistics, haalde een BREEAM-score van maar liefst 99,48% en is daarmee het duurzaamste DC van Europa. TRILUX zorgde voor de verlichting en lichtsturing van dit moderne DC.

"Het licht brandt alleen als het echt nodig is, dus bij onvoldoende binnenvallend daglicht en bij aanwezigheid”, aldus Jos Klanderman Managing Director Dokvast.

Succesformule

Dit is het derde distributiecentrum op rij van Dokvast dat door TRILUX wordt voorzien van intelligente verlichtingsoplossingen. “Daar spreekt vertrouwen uit. Vertrouwen dat we gezamenlijk mooie dingen aan het ontwikkelen zijn”, aldus Willem Dammers, Managing Director bij TRILUX Benelux. “Bij de realisatie is, naast onze kwalitatief hoogwaardige LED-verlichting, ook gebruik gemaakt van het lichtmanagementsysteem LiveLink Premium. Hiermee leveren wij niet alleen armaturen, maar ook de functionaliteit van intelligent licht."

Full-service

Naast de technische realisatie, zorgde TRILUX ook voor projectmatige ondersteuning. “Wij gaan in dergelijke projecten altijd voor een full-service aanpak”, aldus Dammers. “Dat betekent dat wij om tafel gaan met de eigenaar van het pand om zijn eisen en wensen in kaart te brengen. Vervolgens verzorgen wij een volledige BREEAM-lichtplanning en het projectmanagement. Op de bouwlocatie hebben we veelvuldig overleg met de overige bouwpartners om zo efficiënt mogelijk te werken.”

PEUGEOT VAN MOSSEL

UITGEKIEND LICHTPLAN PEUGEOT VAN MOSSEL

Goede verlichtingsconcepten zijn van essentieel belang voor een dealershowroom. Voor het lichtplan van de nieuwe flagshipstore van Van Mossel Peugeot in Amsterdam Zuidoost werd een beroep gedaan op de expertise van TRILUX. Naast een hoogwaardige presentatie in de showroom, levert het lichtplan met ledverlichting ook een gigantische bijdrage aan de energiebesparingen en BREEAM-certificering van het gebouw.

“Deze nieuwe vestiging is niet alleen een plaatje om te zien, het is bovendien een uithangbord voor duurzaam bouwen”, aldus vestigingsdirecteur Jaap de Jong.

Uitstraling

“Het gebouw past qua uitstraling perfect bij wat Van Mossel voor ogen heeft als het gaat over gastheerschap: de openheid staat voor de transparantie, de duurzaamheid voor de goede zorg. Iedereen die binnenloopt, krijgt meteen een ‘premium’ gevoel. De grootsheid, de openheid en de gebruikte materialen dragen hier allemaal aan bij”, aldus de Jong. “Ook de verlichting speelt een belangrijke rol in dit totaalplaatje. De subtiele en heldere verlichting zorgt voor een gevoel van openheid waar mensen zich prettig bij voelen. Het stelt bezoekers in staat om het merk Peugeot veel intenser te beleven.”

Duurzaamheid en BREEAM

Duurzaam bouwen was een belangrijke voorwaarde voor de nieuwe flagshipstore. De Jong: “Dit gebouw is een écht uithangbord van duurzaam bouwen. Hiervoor is gewerkt volgens de laatste inzichten op de gebieden gezondheid, energiebeheersing, waterverbruik, landgebruik en ecologie.” Dankzij de toepassing van de TRILUX-armaturen zijn de benodigde BREEAM punten op het gebied van verlichting veilig gesteld en is het gebouw bekroond met een BREEAM Excellent certificaat.

RABOBANK BREDA

TOT HET UITERSTE OP DUURZAAMHEIDSGEBIED

Rabobank streeft samen met haar zakelijke en particuliere klanten naar een duurzame samenleving. Voor de renovatie en transformatie van een bestaand bedrijfsverzamelgebouw in Breda werd daarom volop ingezet op duurzaamheid.

“In onze organisatie hanteren wij het beleid dat we bij grootschalige renovatie en bij nieuwbouw het gebouw willen laten voldoen aan de BREEAM richtlijnen”, aldus Colinda Poppelaars teamleider Facilitaire Services bij Rabobank.

Torenhoge ambities

De Rabobank heeft een hoogwaardig MVO-beleid en behoort qua duurzaamheid tot de top van banken wereldwijd. “Om de duurzaamheidsprestaties van het vastgoed inzichtelijk te maken onderzoeken wij bij iedere nieuwbouw en renovatie of het behalen van de BREEAM Very Good certificering realistisch haalbaar is. In Breda was dit het geval.” Poppelaars vervolgd: “Met name door het toepassen van een WKO installatie (koeling en verwarming via een bron in de grond) en duurzame en energiezuinige klimaatplafondinstallaties, werd het BREEAM Very Good predicaat haalbaar.”

Integratie van installaties

Om hoog te scoren in de BREEAM classificatie dienen alle separate systemen en installaties naadloos op elkaar aan te sluiten. Poppelaars legt dit uit: “Door een WKO-systeem toe te passen, ga je met relatief hoge watertemperaturen koelen en lage watertemperaturen verwarmen. Hierbij heb je dan een groot afgifte-oppervlak nodig. Hiermee werd het kiezen voor een klimaatplafond weer een logische keuze. Zo’n klimaatplafond heeft ook weer diverse technische mogelijkheden.” “Klimaatplafond leverancier HCKP kwam samen met TRILUX met een perfecte oplossing”, aldus Poppelaars. “Beide leveranciers leveren kwalitatief hoogwaardige en duurzame producten. De integratie en samenwerking was geweldig. Dit zorgt ervoor dat de totale oplossing perfect op elkaar is afgestemd. De energiezuinige verlichting van TRILUX scoort hoog in de BREEAM beoordeling."

DANONE RESEARCH

DE DUURZAME DROOM VAN DANONE NUTRICIA

Tegenwoordig is een duurzame en groene uitstraling van je merk een voorwaarde. Dit realiseerde Danone Nutricia maar al te goed toen zij besloten tot nieuwbouw van een hypermodern innovatiecentrum met een vloeroppervlak van 20.000 m2

Het gebouw is het internationale onderzoekscentrum voor babyvoeding en medische voeding van Danone. “Onze droom was om de ambities van Danone Nutricia te onderstrepen met een state of the art gebouw. Deze droom is uitgekomen”, aldus Elmo Wissing van Danone Nutricia.

Open en transparant

Wissing vervolgt: “Het gebouw heeft een moderne en open opzet en is een schitterend visitekaartje om bezoekers te ontvangen. Daarnaast hebben we ruimte gecreëerd waar onze medewerkers eenvoudig de samenwerking kunnen opzoeken. Het gebouw biedt hen hiermee alle vrijheid om een eigen en individuele invulling aan hun werkprocessen te geven.” “Het hele plaatje klopt, we zijn erin geslaagd een gebouw te realiseren dat klaar is voor de toekomst”, aldus Wissing. TRILUX heeft in nauwe samenspraak met architect, adviseur en installateur een lichtplan ontwikkelt dat perfect aansluit bij de duurzaamheidsambities van Danone Nutricia.

Duurzaamheid en BREEAM

“De ambitie was om een uiterst duurzaam gebouw te realiseren en dat is gelukt: een BREEAM gecertificeerd gebouw”, zegt Wissing. De TRILUX verlichtingsoplossingen voldeden volgens het programma van eisen voor de technische installatie het beste aan de hoge BREEAM-eisen en leverden een grote bijdrage aan de BREEAM-excellent certificering.

Foto's: Roos Aldershoff

Meer informatie ontvangen?

Ontvang de nieuwe brochure 'GUIDE TO BREEAM' direct via de e-mail (als .pdf).

De velden met een (*) zijn verplicht. Uw persoonlijke gegevens worden door ons vertrouwelijk behandeld overeenkomstig onze Privacyverklaring.