Nieuwe ledverlichtingsinstallatie voor machinebouwer

Machinefabriek Otten in Breda bouwt machines volgens de specificaties van de klant. Of er nu een draaibank of een lasinstallatie gecreëerd wordt, het gaat altijd om precisiewerk. Optimaal lichtcomfort is daarbij onmisbaar.

Om aan de eisen tegemoet te komen, heeft TRILUX een installatie op basis van de E-Line LED ontwikkeld die exact op de verschillende omstandigheden kan worden afgestemd en bovendien energie-efficiënt en nagenoeg onderhoudsvrij is.

Bij de bouw van de nieuwe fabriekshal en de renovatie van de bestaande hal hechtte de opdrachtgever bijzonder belang aan de verlichting. "De klant wenste uitdrukkelijk een verlichtingsoplossing die zijn medewerkers in staat stelt veiliger en comfortabeler te werken", legt TRILUX-topman Willem Dammers uit. De verschillende stappen in de productie en montage van de individuele machines gaan gepaard met verschillende eisen aan de verlichtingssterkte.

TRILUX bood met één systeem een oplossing voor alle eisen: de E-Line LED. "Het lichtlijnsysteem voor snelle montage is een indrukwekkend voorbeeld van onze claim SIMPLIFY YOUR LIGHT", benadrukt Willem Dammers.

"Het is precies afgestemd op de behoeften van klanten uit de productie en de industrie, dit wil zeggen enerzijds gestandaardiseerd, onderhoudsarm en dus kostenefficiënt, anderzijds modulair en dus uiterst flexibel." De armaturenspecialist uit het Duitse Arnsberg installeerde zo'n 175 E-line LED-armaturen in de 2.800 vierkante meter grote, zes meter hoge hal van Machinefabriek Otten. De installatie levert verblindingsvrij licht met een lichtkleur van 4.000 kelvin.

De verlichtingssterkte varieert afhankelijk van de arbeidszone tussen 350 en 750 lux. Door de modulaire constructie kan de verlichtingsoplossing op elk moment eenvoudig en snel aangevuld worden. Over de hele lijn overtuigen de E-Line LED-armaturen ook door hun lange levensduur en geringe onderhouds- en reinigingsbehoefte.

Vuil en stof zetten zich slechts heel langzaam af op het gladde armatuuroppervlak en het kan eenvoudig schoongeveegd worden. Bovendien bekoort de E-Line LED door haar energie-efficiëntie. In Machinefabriek Otten genereert ze 8.300 lumen met een

opgenomen vermogen van slechts 68 watt. Het systeem dat voordien gebruikt werd in de oude hal, verbruikte voor 7.300 lumen al 150 watt. Hierdoor heeft de klant een kortere terugverdientijd.

Bovendien kan hij rekenen op overheidssteun, want de Nederlandse regering kent een subsidie toe van 10,5 procent van het investeringsbedrag inclusief montage bij de installatie van energie-efficiënte techniek in nieuwbouwprojecten. Een derde voordeel is dat de duurzame omgang met hulpbronnen ten goede komt aan het milieu.