Het middeleeuwse stadhuis en de dom zijn twee van de belangrijkste historische herkenningspunten van de stad Frankfurt. Het hele jaar door lokken deze gebouwen vele bezoekers naar het centrum van de stad. Dat zorgt voor druk verkeer in de nabijgelegen parkeergarage Dom Römer, die met 500 staanplaatsen de bezoekers de mogelijkheid biedt hun auto midden in het hart van de grootstad achter te laten.

Een goede verlichting is dan van essentieel belang. De verlichting moet aan de actuele normen ter bescherming van personen en voertuigen voldoen en de gebruikers een gevoel van veiligheid geven. Omdat de nog uit de jaren 1970 daterende verlichtingsinstallatie niet meer voldeed aan de eisen van een moderne parkeerverlichting, besloot de exploitant van het gebouw over te schakelen op ledtechnologie.

Dat had een dubbel effect: enerzijds schept de driemaal hogere lichtstroom duidelijk betere kijkomstandigheden en een groter veiligheidsgevoel en anderzijds liggen de werkingskosten aanzienlijk lager door de renovatie. De zoektocht naar een geschikte verlichtingsoplossing eindigde bij armaturenfabrikant TRILUX. Een parkeergarage optimaal verlichten is een complexe taak. Lage plafondhoogten, nauwe doorgangen,

steile hellingen en talrijke palen bemoeilijken de planning en realisatie. Bovendien moet de verlichtingssituatie evenzeer afgestemd worden op de behoeften van de manoeuvrerende autobestuurders als op de voetgangers die zich meestal onbeschermd tussen de auto's of op de rijstroken bewegen. Daarom hebben parkeergarages in principe steeds een heldere en verblindingsvrije verlichting nodig die bovendien energie-efficiënt, duurzaam en onderhoudsarm is.

Na een uitvoerig onderzoek besloot de exploitant daarom de drie verdiepingen - in totaal zo'n 6.000 vierkante meter bruikbare vloeroppervlakte – uit te rusten met de waterdichte armaturen met kap Nextrema LED van TRILUX. Het ontwerp en de realisatie van het project werd in handen gegeven van ingenieursbureau Freudl & Ruth uit de nabijgelegen stad Bruchköbel.

Drie keer meer licht en elf procent minder energieverbruik

In totaal werden er in parkeergarage Dom Römer 950 Nextrema LED-armaturen geplaatst. Dankzij hun stevige spuitgietaluminium behuizing zijn deze armaturen extreem robuust, zodat ze ook in vochtige, stofrijke en vuile omgevingen langdurig betrouwbaar functioneren. Het licht is aangenaam homogeen, verblindingsvrij en bijzonder energie-efficiënt.

Een win-winsituatie voor de bezoeker en de exploitant: het oriëntatievermogen, het veiligheidsgevoel en de algehele sfeer in de parkeergarage zijn duidelijk verbeterd door de overschakeling van conventionele buisarmaturen op ledarmaturen met een driemaal hogere lichtstroom.

Door de hogere energie-efficiëntie liggen de energiekosten voor de verlichting minstens 11 procent lager, zodat de investeringskosten snel terugverdiend zijn via de besparingen. De langere levensduur van de ledarmaturen - maar liefst 50.000 uur - en de bijzonder lange onderhoudsintervallen dragen ook bij aan de lagere totale werkingskosten op lange termijn.

Maximale veiligheid en minimaal energieverbruik

De centrale vraag in het verlichtingsconcept was: Hoe verlicht men een ondergrondse parkeergarage zonder daglichtinval zodanig dat de bezoekers een maximaal veiligheidsgevoel hebben en de verlichting toch zo energie-efficiënt mogelijk is? De lichtplanners kozen voor twee verschillende maatregelen. Om te beginnen werden zones als de in- en uitritten en de vrouwenparkeerplaatsen voorzien van bijzonder heldere verlichting voor een maximale veiligheid en oriëntatie.

Daarnaast introduceerden ze een intelligent lichtmanagementsysteem dat de hele verlichtingsinstallatie aanstuurt met behulp van in de armaturen geïntegreerde bewegingssensoren die detecteren wanneer er personen of rijdende voertuigen aanwezig zijn.

Om voldoende ver te kunnen kijken, worden de armaturen steeds segmentgewijs geschakeld, zodat er altijd negen armaturen tegelijk begin te branden, en dit zonder aanlooptijd op vol vermogen. Het licht begeleidt de bezoekers dus op hun weg door de parkeergarage. Als de lichttechnische eisen veranderen, bijvoorbeeld als de parkeergarage permanent verlicht moet worden voor een officiële receptie in het stadhuis, kunnen de instellingen van het lichtmanagementsysteem snel en eenvoudig aangepast worden via een aanraakscherm. 

Clever, compact en snel gemonteerd

Dankzij intelligente details verliep de installatie van de 950 Nextrema LED-armaturen bijzonder vlot. Een praktisch voordeel is bijvoorbeeld de combinatie van een compact model en een hoge lichtstroom: met een lengte van slechts één meter levert de Nextrema LED dezelfde lichtstroom als een gangbare armatuur van anderhalve meter.

Dat vergroot niet alleen de speelruimte bij de lichtplanning van ruimten met veel hoeken, het vereenvoudigt ook het montagewerk. Dankzij het doordachte montageconcept met montagesjablonen, montageklemmen en Wieland-snelaansluitsysteem was de verlichtingsrenovatie in de parkeergarage binnen de kortste keren voltooid. 

Wit-rood-goud in het juiste licht

Een parkeergarage met witte wanden oogt wel heel helder en vriendelijk, maar biedt nauwelijks oriëntatie en heeft geen eigen karakter dat haar onderscheidt van andere parkeergarages. Om daar iets aan te doen, werd de parkeergarage Dom Römer gelijktijdig met de verlichtingsrenovatie in een volledig nieuw kleedje gestoken inclusief bewegwijzering met kleurensysteem voor de bezoekers.

Aangezien de nieuwe armaturen voor voldoende helderheid zorgen, konden verschillende wanden rood geverfd en met expressieve gouden symbolen versierd worden: een gestileerde romeinse gevel, een keizerskroon en een domvenster. De symbolen zijn intuïtief verstaanbaar en tonen de bezoeker of hij zich op de weg richting stadhuis of dom bevindt. Door het samenspel van stijlvolle kleuren en een heldere verlichting heerst er een aangename sfeer in de parkeergarage, passend bij de betekenisvolle historische omgeving.