Vanaf het allereerste begin van de elektronische lichttechniek is TRILUX een drijvende kracht achter efficiëntie geweest. Dat is tot op de dag van vandaag niet veranderd. Tijdens een door TRILUX georganiseerde rondetafelsessie bespraken panelleden de voordelen van een circulaire economie, concrete oplossingen, maar ook uitdagingen en drijvende krachten die samenhangen met de toepassing van circulaire concepten. Het belang van het onderwerp werd onderstreept door de aanwezigheid van meer dan 140 kijkers uit alle continenten.

Circulaire economie is in de afgelopen jaren een 'hot topic' geworden. In tegenstelling tot de momenteel overheersende lineaire economie betekent circulaire economie dat producten niet uitmonden in afval wanneer ze niet meer nodig zijn of niet meer functioneren. In plaats daarvan worden materialen gerecycled, producten geüpcycled of hergebruikt. Prem Haribabu, Lead Architect bij LULU Retail Group, zegt hierover: "74% van het afval dat we vandaag de dag produceren zou hergebruikt kunnen worden, wat betekent dat 74% van ons afval een gemiste kans is". Als bedrijf die de milieuproblematiek zeer serieus neemt, loopt TRILUX samen met zijn partners voorop bij de ontwikkeling van duurzame verlichtingsoplossingen.

De weg vrijmaken voor circulariteit: pay per use

Pay-per-use concepten winnen aan populariteit. Ze vormen weinig risico en bieden vaak de gemakkelijkste optie voor de klanten. Bovendien vereisen ze geen grote initiële investering. Het echte baanbrekende karakter van pay per use concepten wordt echter duidelijk wanneer men ze evalueert met een circulaire economie in het achterhoofd. Bij conventionele verlichtingssystemen wordt de hardware vaak pas geüpdatet wanneer deze sterk verouderd of kapot is. Daarom worden energie-efficiëntere technologieën met een enorme vertraging geïmplementeerd. Dit is niet het geval bij pay per use-systemen. Leveranciers zoals TRILUX actualiseren en vervangen hierbij regelmatig de verlichtingssystemen. Tegelijkertijd worden de oude componenten geen afval omdat ze door de leverancier worden gerecycled, geüpcycled of hergebruikt. "Omdat upgrades gemakkelijker en zonder afval kunnen worden uitgevoerd, worden de systemen door een hogere efficiëntie duurzamer", aldus Joachim Geiger, CSO en CMO van TRILUX.

De investeringsdrempel omzeilen

In een lineaire economie betekent het exploiteren van een gebouw een hoge investering in het begin (capex) en dan volgen de operationele kosten (opex). Vaak veroorzaken de meest efficiënte systemen een hogere capex dan goedkopere alternatieven met een relatief lagere opex. Dit maakt ze over het algemeen minder kostbaar en milieuvriendelijker dan systemen met een lagere capex. Om de investeringen zo laag mogelijk te houden, kiezen besluitvormers vaak voor de goedkopere, maar inefficiëntere oplossingen. Bij een circulaire aanpak is deze capex niet langer van belang voor beslissers, omdat zij alleen nog maar betalen voor het gebruik. Dit effent de weg naar de meest efficiënte en duurzame oplossingen op de markt. Michael Raphael, Chief Procurement Officer bij de wereldwijde vastgoeddienstverlener Jones Lang LaSalle, ziet ook een stimulans voor meer energiebewust individueel gedrag met dit model: "Als je alleen betaalt voor licht als het brandt, heb je er meer belang bij om het uit te schakelen als je het niet nodig hebt".

Hoe pioniers kunnen bijdragen aan een circulaire economie

TRILUX en haar partners omarmen nu al de circulariteit, maar die is nog lang niet volledig bereikt. Dit roept de vraag op waar de drijfveren voor een circulaire economie te vinden zijn. Yogesh Wasnik, Energy Leader Gulf Operations bij Honeywell Building Solutions, roept de autoriteiten op:  "creëer als enige drijvende kracht een consequente stimulans voor circulaire praktijken." Ahmed Ali Mahmoud, Senior Project Manager bij Dubai Airport Freezone, identificeert vier belangrijke drijfveren voor de overgang naar een circulaire economie: "we hebben meer stimuleringspakketten nodig voor groene bedrijven en startende ondernemingen, meer publiek-private partnerschappen, een verschuiving van de mentaliteit naar een groenere economie en een algemene cultuuromslag."

Voor een uitgebreid verslag over de rondetafelsessie “Circulaire Economie” neemt u contact op met Isabel Sabisch.