Kerken en sacrale bouwwerken vereisen fijngevoeligheid bij de lichtplanning. Het lichtconcept voor het gebouw moet decoratieve elementen heel gericht accentueren en het gebouw een geheel eigen uitstraling verlenen. 

Dat was ook de claim voor de St. Bonifatius kerk in Frankfurt am Main, die door haar expressionistische bouwstijl nog eens een extra uitdaging vormde voor de architecten en lichtplanners. In Frankfurt-Sachsenhausen staat de kerk St. Bonifatius die in 1922 door Martin Weber ontworpen en in 1927 ingewijd werd.

De emotionele bouwwerk van Weber is een voorloper van de nieuwe architectuur in Frankfurt die in de jaren '20 en '30 wereldwijd vermaarde gebouwen ontwierp en geldt als belangrijkst expressionistisch sacraal bouwwerk in Hessen. Aan de buitenkant oogt het kerkgebouw uit het industrietijdperk hoekig en rechtlijnig. De rode bakstenen verlenen het gebouw de uitstraling van een beschermende burcht.

Maar de krachtige buitenmuren omsluiten een heel bijzonder, verrassend interieur. Als de zware, dubbele deuren opengaan, ontdekt de bezoeker een hoge koepelbouw die een overweldigend ruimtegevoel geeft. De lichtplanning voor dit interieur vereiste dienovereenkomstige fijngevoeligheid.

Zowel de monumentenzorg van de deelstaat als de zaakgelastigde voor monumentenzorg van de katholieke kerk stemden toe in het lichtconcept dat beantwoordt aan zowel gerichte, emotionele enscenering als aan het dagelijkse leven.

De architectuurverlichting benadrukt de hoge rondbogen en ook de ruimte van het hoogaltaar dat in het centrum van de aandacht staat. Warmwitte-koudwitte verlichting, maar ook het gebruik van gekleurd licht, schept de mogelijkheid voor tal van ensceneringen die aan de betreffende gelegenheid kunnen worden aangepast. Via tablets of de pc kunnen 12 voorgeïnstalleerde lichtsequenties voor de armaturen afzonderlijk geprogrammeerd worden voor bijzondere gelegenheden.

Deze planningsvrijheid maakt de eenvoudige bediening mogelijk van een geavanceerd systeem dat de architectuur van een sacraal bouwwerk optimaal benadrukt. Het project werd in 2015 onderscheiden met de lichtdesignerprijs 'Kulturbauten' (Cultuurbouwwerken).

Projectinformatie

  1. Lichtplanning:
    Cybulska + Partner, Frankfurt a.M., www.cybulska-partner.de
  2. Ontwerp:
    Herbert Cybulska, Christian Uitz
  3. Uitvoering van de lichtplanning:
    2014
  4. Elektroplanning:
    Bhp (Beiersdorf Herzhauser Planung), Frankfurt a.M., www.bhp-ffm.de
  5. Architecten:
    haupt freie architekten, Frankfurt a.M., www.hfa-architekten.de
  6. Speciale armaturen:
    TRILUX
    iGuzzini, Recanati/Italien, www.iguzzini.de
  1. Elektro-installatie:
    Ingenieurbüro Thor, Offenbach
  2. Realisatie lichtbesturing:
    livebau solutions, München, www.livebau-solutions.eu
  3. Verdere armaturen:
    TRILUX
    Martin Professional Lighting, www.martin.com
    iGuzzini
    Serien Lighting, www.serien.com
  4. Besturingstechniek:
    o.a. Traxon e:cue, www.traxontechnologies.com
  5. Foto´s:
    Herbert Cybulska