Ledverlichting van TRILUX voor verkeersgeleidingscentrale in Düsseldorf

In de tunnel- en verkeersgeleidingscentrale in Düsseldorf ontdekken we een nieuwe dimensie van de uitdrukking 'beeldschermwerk'. Om te beginnen is er een monitorwand met 46 beeldschermen. Daarnaast heeft elke medewerker ook nog eens tot 13 extra beeldschermen op zijn individuele werkplek. 

Het spreekt vanzelf dat er hoge eisen gesteld worden aan de visuele omstandigheden in de ruimte. Daarom ontwikkelde TRILUX voor de centrale een verblindingsvrije ledverlichtingsinstallatie met lichtsturing op maat. Het lichtmanagement werd geïntegreerd in een eveneens door TRILUX gepland gebouwbeheersysteem. In drie ploegen zien de medewerkers van het verkeerscentrum toe op het verkeer in Düsseldorf, hoofdstad van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Het werk vereist concentratie, optimale kijkomstandigheden… en zitvlees. Het is immers de bedoeling dat de medewerkers hun bewakingspost niet verlaten. "Bij dit project hebben wij de verlichting ingedeeld in verschillende regelkringen met afstandsbediening. Elke werkplek heeft zijn eigen regelkring", legt Alexander Radukic

van het TRILUX-competentiecentrum in Arnsberg uit. "Zo kan de medewerker het licht op zijn plaats individueel aan zijn kijkbehoefte aanpassen." Van op de werkplek kunnen de regelkringen bediend worden via tablets. Aanvullend zijn er aanraakschermen gemonteerd aan de wand. De medewerkers van verkeersgeleidingscentrale zijn zeer tevreden over de lichtkwaliteit en verblindingsvrijheid en zijn ook enthousiast over de mogelijkheden van het lichtmanagement.

TRILUX heeft een oplossing op maat ontwikkeld die alle gewenste sturingsmogelijkheden biedt. Naast de lichtsturing is ook de jaloeziebediening in het systeem geïntegreerd. "Onze belofte aan de klant luidt 'Simplify your Light'. Dat kan voor iedere klant iets anders betekenen.

Zeker als het gaat om lichtmanagementsystemen, wordt er daarom bijzondere waarde gehecht aan individuele oplossingen", legt TRILUX-topman Thomas Kretzer uit. "Daarbij combineren we onze duurzame verlichtingsoplossingen met betrouwbare sturingen.

Uitval van componenten of software komt de facto niet voor." Een vingertop volstaat nu om in het eigenlijke verkeersgeleidingscentrum het licht te dimmen of de jaloezie op te trekken. Bovendien kan de gebruiker voorgeprogrammeerde lichtscènes oproepen met

lichtsterkten van 200, 300 of 500 lux. Dit bedieningsgemak strekt zich uit tot de vergaderzaal, waar de voorgeprogrammeerde instellingen aangepast zijn.

Hier zijn de geprogrammeerde lichtscènes: "Projectie", "Voordracht", "Werken 500 lux" en "Pauze 100 lux". Zowel de verlichtingsoplossingen als het gebouwbeheersysteem zijn door TRILUX gepland, geprogrammeerd, gerealiseerd en gedocumenteerd. De klant ontvangt alle prestaties uit één hand en heeft altijd een competente partner aan zijn zij.